KunMIX

Kunming, Yunnan, China // 昆明,雲南,中国

2016 // 200.000 sqm

Local landscape (mountains) and local culture (stone roof construction) are the inspiration behind our concept, making the intervention very recognizable to the eyes of Chinese users. Local architecture in Guiyang is also very traditional, the stone-made roofs are very well integrating in the surrounding landscape, and these unique flat stones have an important role in Chinese landscape gardens, where they are used in a way to resemble the mountains skyline.


The roof in this project is the main architectural element, becoming the icon of the new design, wrapping and covering all the single units within a single scattered and permeable intervention, where the architecture and the landscape design are combined tridimensionally. Our intention is to treat the new buildings as if they were stones in a Chinese garden, aiming at an harmonious dialogue between architecture and landscape.

The site is resembling a landscape garden on a much larger scale, where the single building are shaped and placed minutely like stones in order to resemble the surrounding landscape scenario and its skyline.

Different functions are distributed according to the amount of time that users will spend within the new serviced area: shorter the stop and usage time, closer the buildings are placed to the highway accesses; longer the stop and usage time, farther away from the highway the functions are located. This setting will result very efficient functionally, optimizing the different flows of traffic, and properly managing the reach and usage of different services and parking areas.


The single buildings are shaped along axis parallel to the highway, ensuring an optimal and iconic visibility from the road while acting as a a sound barrier, protecting the outdoor activities area from the sound and view of the highway.

Each of the volumes are shaped in their elevation in order to recall the local landscape features, as the mountains and the decorative stones, while the different sections of the roof will be treated with different materials, referring ideally to the 5 natural elements, and being functionally clever and useful, providing an ecological and sustainable impact of the project.


team Freddy Curiél, Gianni Talamini, HIT Design Institute

keywords #LapisBureau #architecture #landscape #commercial #retail #Kunming #China



© Freddy Curiél. All rights Reserved. Proudly designed by Lapis Bureau.

  • Facebook - cerchio grigio
  • Twitter - cerchio grigio
  • Instagram - Grigio Cerchio
  • Pinterest - cerchio grigio
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now